.jpg)
.jpg)
TOBB ve Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen ‘Kadın Emeği Etkinliği’ne, 5i Tekirdağ Kadın Girişimci Kurulu üyelerimizden olmak üzere, çeşitli illerden 300 kadın girişimci katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasında kadınları yok farz ederek, zengin olma şansının bulunmadığını söyledi. İş hayatına kadınların daha fazla katılabilmesinin yollarının konuşulduğu toplantı, geçtiğimiz gün spor müsabakasında yaşanan gerginlikten sonra moralleri düzeltti.
Etkinlikte 10m2lik stand alanında Tekirdağ'a özgü ve Tekirdağ'lı kadınların el emeği olan ürünler tanıtıldı.
Standta sergilenen zeytinyağı, bulama, peynir gibi yöresel lezzetlerimiz yoğun ilgi görerek, katılımcıların bu lezzetleri tatmalarına olanak sağlandı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,konuşmasında öncelikle tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken, kadınların iş hayatında daha fazla rol almasını istedi. Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyet tarihi boyunca ancak bir milyon 220 bin erkek girişimci çıkardıklarını belirtirken, Türkiye'de çalışan kadın oranının yüzde 26 olduğunu ifade etti. M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bunun yanında da 80 bin kadın girişimci var. Bakıyoruz nüfusa kadın nüfusuyla erkek nüfusu eşit. Dünyaya bakıyoruz, kadın çalışma oranına yüzde 46, AB ortalaması yüzde 55'in üzerinde, Türkiye'de bu oran yüzde 26. Bir taraftan zengin olmak istiyoruz diyeceğiz, kültürümüzde israf haram diyeceğiz, ondan sonra da kadınlarımızı yok farz edeceğiz, böyle zengin olma şansımız yok. Eskiden bir laf var elin hamurunu erkek işine bulaştırma, ben de derim ki elinin hamurunu iş hayatına bulaştırsınlar ki büyümenin bereketi ülkemize gelsin. Onun için elinizin hamuruyla muhakkak ekonomide girişimcilik noktasında size ihtiyacımız var.”
İşsizlere iş bulmanın yolunun girişimci sayısını artırmaktan geçtiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu: “Türkiye'de 5 milyon 200 bin kişi, TÜİK rakamlarına göre işsiz. Bunlara iş vermenin yolu, girişimci sayısın arttırmaktan geçiyor. Kadın girişimci sayımızı artıramazsak, o zaman bunlara iş bulamayız. Birinin yüzü gülerken, birinin yüzü gülmüyorsa, sizin de yüzünüzün gülebilmesi mümkün değil. Biz komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir kültürüyle yetiştik. 5 milyon 200 bin insan bu ülkede işsiz ise bizim yüzümüzün de gülebilmesi mümkün değildir. Onun için de ne yapmak lazım, kadın girişimci sayısın arttırmamız lazım. Genç girişimci sayısını arttırmalı. Müthiş bir potansiyelimiz var bunu sağlayacak da sizlersiniz. Her kadın model olarak memleketlerinizde ön plana çıkmak zorundasınız. Medya da size destek veriyor, siz de bunu kullanın ki kadın girişimci sayımızı artıralım. Genç kızlar sizi örnek alsın.” dedi.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise ‘Kadın Emeği Etkinliği’nde yaptığı konuşmada kadınların işgücüne katılım oranlarının yetersiz olduğuna işaret ederek, bu sayıyı artırabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını anlattı. Aynur Bektaş, “Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı TÜİK’in yayınladığı rakamlara göre 2009 yılı itibariyle yüzde 26 seviyesindedir. Bu oran AB’ye üyelik hedefleyen Türkiye için kabul edilemez. AB’de kadınların işgücüne katılım oranı ortalaması 2008 itibariyle 63.9” dedi.
Uluslar arası araştırmaların, kadınların işgücüne katılımıyla, büyüme rakamları arasında pozitif ve güçlü bir ilişkinin varlığını ortaya koyduğunu bildiren Bektaş, “ Türkiye kalkınma sürecinde kadın işgücü faktörünü etkili bir şekilde kullanamamaktadır. Türkiye kadınların işgücüne katılımı açısından sadece gelişmiş batı ülkelerinin gerisinde değil, aynı zamanda hızla sanayileşen Asya kaplanları ve Latin Amerika ülkelerinin de gerisindedir.
Kadın katılımı açısından Türkiye daha çok Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yakın durmaktadır. Kadınlarda işsizlik göz önüne alınırsa, Türkiye ortaokul ve üzerinde eğitime sahip kadınlarda karşılaştırılan ülkelerden yine çok daha kötü durumda bulunmaktadır. Kadın kadınların işgücüne katılımında yaşadığı problemleri halletmek için kendine gerçekleştirilebilir bir hedef belirlemeli 2023 yılında kadın katılım oranını yüzde 29 değil, yüzde 40 seviyesine çıkarmalıdır.Bu bizim öncelikli hedefimizdir.” diye konuştu.
Kurulumuz yeni dönemdeki ilk organizasyon katılımının mutluluğunu yaşayıp, gerçekleştirilmesi planlanan projeler ile ilgili motivasyon sağlamış olarak Tekirdağ'a döndü.
Organizasyon ile ilgili daha fazla bilgi için: http://www.tobb.org.tr/haber_arsiv2.php?haberid=2805
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder