İL-KGK Çalışma Esasları


TOBB İL KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU ÇALIŞMA ESASLARI  

Bu Esaslar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu’nun 18/11/2008 tarih ve 07/142 sayılı kararı doğrultusunda, 19/01/2009 tarih ve 043-26 sayılı onaya istinaden yürürlüğe girmiştir.
Amaç
MADDE 1- Bu Esasların amacı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulmuş olan Kadın Girişimciler Kurulu ile koordineli çalışacak İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun görev ve faaliyetlerini düzenlemektir.
Tanımlar
MADDE 2- Bu Esaslarda yer alan;
TOBB: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni,
İLKGK: İl Kadın Girişimciler Kurulu’nu,
Koordinatör oda/borsa: İLKGK'nın koordinasyon ve sekreterya hizmetlerini yürüten oda/borsayı
İLKGK Sekreteri: İLKGK'nın sekreterya hizmetlerini yürütecek birimin sorumlusunu ifade eder.

Kuruluş
MADDE 3- İLKGK, kadın girişimciliği konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kuruldur. Kurul aynı zamanda kadın girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere kurulmuştur.
Her ilde İLKGK’nın koordinasyon ve sekreterya hizmetlerini yürütmek üzere o ildeki oda ve borsaların yarısından bir fazlasının mutabakatıyla bir koordinatör oda/borsa seçilir. Bu mutabakat sağlanamadığı takdirde koordinatör oda/borsa TOBB tarafından belirlenir.
Görevler
MADDE 4- İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun Görevleri:
a) Kurulduğu ildeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmek.

b) Kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları yaratmak. Bu kapsamda:
1) Girişimcilik veya gelir yaratma gibi becerilerini gerçekleştirmek isteyen kadınlara, bunu nasıl yapacaklarını öğrenmeleri için öğrenme ortamlarını hazırlamak.
2) Girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacak ve iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamındaki işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla girişimcilik eğitimleri düzenlemek.
3) Kadın girişimcilere yenilikler ve iş yaşamı ile ilgili konular hakkında bilgi vermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinliklerinde bulunmak.
4) Lise ve üniversitelerde girişimcilik dersleri, seminerleri, panelleri düzenlemek.
5) Kadın girişimcilerin bilgi ve deneyimlerini birbirleri ile paylaşmalarını sağlayarak, varsa sorunlarına çözüm bulmaya çalışmak.
c) İLKGK, eğitimlerin ve kapasite geliştirmenin yanı sıra kadın girişimcileri iş kurma ve işlerini başarılı bir şekilde sürdürme sırasında da desteklemek. Bu kapsamda:
1) Kadın girişimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmalarını sağlamak.
2) Yurt dışında, özellikle AB ülkelerinde yabancı girişimciler yanında kısa süreli staj imkanları yaratmak.
3) Koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlamak.
d) Kadın girişimcilerde sosyal sorumluluk bilinci oluşturulması amacıyla eğitim programları ve çeşitli sosyal etkinlikler düzenlemek.
e) İl ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak sektörlerde girişimde bulunulmasına yardımcı olacak tedbirleri belirlemek ve bu sektörlere kadın girişimcileri yönlendirmek ve teşvik etmek.
f) Kadın girişimcilerin sivil toplum kuruluşlarında, yerel yönetimlerde görev almalarını teşvik etmek.
g) Konuların özelliklerine göre çalışma grupları oluşturmak.
İl Kadın Girişimciler Kurulu
MADDE 5- İLKGK her ilde TOBB tarafından belirlenen ve ekli listede belirtilen sayılarda ve bu oda ve borsalar tarafından önerilen kadın girişimcilerden oluşur.
TOBB Yönetim Kurulu gerek il bazında, gerekse oda/borsa bazında üyelerin sayısını artırmaya ve eksiltmeye yetkilidir.
İLKGK'ya, kontenjanları oranında üye gönderemeyen oda /borsalar, isterlerse ildeki oda/borsalara kontenjanlarını kullandırabilirler.
Her ildeki İl Kadın Girişimciler Kurulu; ticaret siciline tescilli gerçek kişi tacir; yerli ve yabancı şirketlerin tescilli ana sözleşmelerinde temsil ve bağlayıcı işlemler yapma yetkisi verilen sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi, genel müdürü, murahhas azası seviyesinde üst düzey yönetici, gerçek kişi temsilci ve bu nitelikleri haiz üye bulunamaması halinde ise, esnaf odaları siciline kayıtlı kişilerinden oluşur.
İLKGK başkan ve üyelerinin görev süresi iki yıldır.

Başkan
MADDE 6- Her ilin İl Kadın Girişimciler Kurulu, kendi üyeleri arasından bir başkan ve üye sayısına göre başkan yardımcısı seçer. Üye sayısı 50 olan iller üç başkan yardımcısı, 20–40 arası olan iller iki başkan yardımcısı ve 10 olan iller de bir başkan yardımcısı seçer.
Koordinatör oda/borsanın başkanı, katıldığı toplantılara başkanlık eder.
Yürütme Kurulu
MADDE 7 - Yürütme Kurulu; İLKGK başkanı, başkan yardımcıları çalışma grubu başkanları ile İLKGK sekreterinden oluşur.
Çalışma Grupları
MADDE 8- İLKGK kararı ile gereken konularda daimi veya geçici çalışma grupları oluşturulabilir. Bu kurullar, en az üç en fazla yedi üyeden oluşur ve kendi aralarında bir grup başkanı seçerler.
Çalışma gruplarına İLKGK kararı ile dışarıdan uzmanlar da çağrılabilir.
Toplantılar ve kararların icrası
MADDE 9- İlk Toplantı: Koordinatör oda/borsanın başkanı veya genel sekreterinin çağrısı ile İLKGK ilk toplantısını yapar. İlk toplantıda bu Esasların 6. maddesi çerçevesinde başkan ve yardımcıları seçilir.
İLKGK gündemin gerektirdiği sıklıkta İLKGK başkanının önerisi ve koordinatör oda/borsanın başkanının çağrısı ile toplanır. Anılan çağrılarda Oda/Borsa Muamelat Yönetmeliği’nde yer alan toplantıya çağrı usulleri uygulanır.
Yürütme Kurulu acil ve rutin konular ile İLKGK gündeminin gerektirdiği sıklıkta koordinatör oda/borsanın genel sekreterinin çağrısı üzerine toplanır.
Çalışma grupları, görevlendirildikleri konunun gerektirdiği sıklıkta İLKGK sekreterinin çağrısı üzerine toplanır. Çalışma gruplarına gerektiğinde ihtisas konularına göre İLKGK sekreterinin önerisiyle koordinatör oda/borsanın genel sekreterince, diğer teknik birimlerden de raportörler görevlendirilebilir.
İLKGK kararları ve hazırlanacak yıllık raporlar koordinatör oda/borsanın genel sekreterince koordinatör oda/borsanın başkanına sunulur ve oda/borsa mevzuatı çerçevesinde verilecek kararların icrası; koordinatör oda/borsanın genel sekreterliği veya kararda açıkça belirtilmesi halinde İLKGK tarafından yerine getirilir.
İLKGK kararları ve raportörlerce hazırlanacak yıllık raporlar, takip eden yılın Şubat ayının sonuna kadar TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Sekreteryası’na gönderilir.
İLKGK üyeleri özürlü veya özürsüz olarak altı ay içinde yapılan toplantıların yarısından bir fazlasına katılmamaları halinde üyelikten çekilmiş sayılırlar. Bu hüküm, TOBB Başkanı ya da İLKGK Başkanı tarafından başka bir yerde görevlendirilen üyeler hakkında uygulanmaz.

Mali hükümler
MADDE 10- İLKGK'nın genel giderleri, koordinasyon ve sekreterya hizmetlerini yürütmekte olan koordinatör oda/borsa tarafından karşılanır. Üyelerin konaklama ve yol masrafları temsil ettikleri kuruluşlarca (şahıs firmaları, şirketler) karşılanır.
Gerekli görüldüğünde üyelerin konaklama ve yol masrafları temsil ettikleri oda/borsalarca karşılanır. Gerektiğinde toplantılara kamu kesiminden ve üniversitelerden çağrılan üyelerin konaklama ve yol masrafları koordinatör oda/borsa tarafından karşılanır.

Logo
MADDE 11- Kadın Girişimciler Kurulu ile İl Kadın Girişimciler Kurullarının ortak logosu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanınca belirlenir.
GEÇİCİ MADDE -1 Bu esasların 5. maddesinde öngörülen iki yıllık görev süresi bu Esasların yürürlük tarihinden itibaren başlar.
Yürürlük
MADDE 12- Bu Esaslar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu’nun Kararı ile yürürlüğe girmiş olup, 28.05.2008 tarih ve 326 sayılı karara müstenit Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme
MADDE 13- Bu Esaslar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı tarafından yürütülür.http://www.kadingirisimciler.org.tr/ilesas.php